Jean Lutz S.A. är ett familjeägt företag, grundat 1975 av Jean Lutz, med huvudkontor i Jurançon, nära Pau vid foten av Pyrenéerna.
Företagets historia började med att Jean Lutz själv arbetade för de bolag som skulle säkra Frankrikes tillgång till olja- och gas i samband med energikrisen i början av sjuttiotalet. Ganska snart upptäckte han att borrningarna skedde mer eller mindre i blindo utan vetskap om vart borren tog vägen och hur det såg ut nere i berget. Han började då utveckla instrument för att skapa en uppfattning om vad som skedde nere i berget. Idag är Jean Lutz SA ett ledande företag inom instrumentering inom borrning och grundläggning och företaget specialiserar sig på design, tillverkning och användning av mät- och kontrollinstrument för borrning och grundläggningskonstruktioner.
Med rätt instrumentering på maskinerna får man en mycket god bild av hur berget ser ut på olika djup och kan anpassa arbetet optimalt efter förutsättningarna. Genom att jämföra de olika hydraultrycken i de olika funktionerna på borrmaskinen får man tillsammans med sensorer, utvecklade för ändamålen en mycket tydlig bild av hur berggrunden ser ut.
Att optimera förloppet vid borrning med DTH hammare är avgörande för såväl resultatet som ekonomin. Förenklat kan man säga att det är inte är antalet meter som avgör slitaget på borrkronan utan den tid det tar att borra dessa meter. Med ett system från Jean Lutz kan man mäta samtliga borrparametrar såsom rotationshastighet, matningstryck, mothåll med mera. Man kan också mäta vikten på borrkronan under borrförloppet genom att systemet jämför matnings- och mothållstycket i maskinens hydraulsystem.
Systemet räknar automatiskt antalet borrör som finns i borrsträngen och kompenserar för rörens egenvikt. Det bästa av allt är att systemet kan styra processen och automatiskt optimera borrningen vilket avsevärt minskar riskerna för haverier och minimerar tid och kostnad i borrprocessen. Optimeringen sker genom att samtliga väsentliga värden kontinuerligt mäts och jämförs i systemets ekvationssystem som ögonblickligen justerar borrförloppet utifrån förhållandena i borrhålet. Låter det krångligt – vi monterar systemet och kan även utbilda er på era maskiner och era arbetsplatser. Med rätt instrumentering på maskinerna får man en mycket god bild av hur berget ser ut på olika djup och kan anpassa arbetet optimalt efter förutsättningarna. Genom att jämföra de olika hydraultrycken i de olika funktionerna och använda sensorer, utvecklade för ändamålen på maskinerna får man en mycket tydlig bild av hur berggrunden ser ut.
Vid jetinjektering och stag- eller bultsättning får man också en mycket detaljerad rapport som visar exakt hur ”betongankaret” ser ut och hur mycket bruk som har pumpats ut längs hela sträckan som har injekterats. Av formen på ”betongankaret” som har bildats kan man anta draghållfastheten samtidigt som man naturligtvis också får bilden av hur berget såg ut när injekteringen påbörjades. Detta har bland annat utnyttjas för att slippa provdragning av varje alla injekteringar för att istället registrera hur varje injektering ser ut och därifrån bestämma i vilket intervall stagen ska provdras.
Här mäts hur mycket bruk som pumpas ner i hålet.
Vid den här arbetsplatsen minskade man antalet provdragningar i etapper i och med att mätningarna visade hur pass likartade förutsättningarna i berget var vid platsen. Just på denna plats var förhållandena speciella eftersom man inte fick borra stagen så långt som man egentligen ville eftersom man då skulle borra in i grannfastigheten. Därför var det oerhört viktigt att allting blev rätt från början och i detta fall sparade man otroligt mycket tid i och med att man slapp många provdragningar.